Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde ilk kez 1935 ve 1936 yıllarında düzenlenen 'Balkanlılar Halk Dansları Festivali'ni yeniden canlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali'ne bu yıl 15. kez ev sahipliği yaptı. Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözünün ardından başlatılan ve Balkan kardeşliğini pekiştirmeyi amaçlayan festival, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle başladı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra CHP İzmir milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Kosova Büyükelçisi IIir Dugolli, Kosova Konsolosu Şerife Şana, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başkonsolosu Aktan Ago, İzmir'in Yunanistan Başkonsolosu Despoina Balkıza, Hırvatistan Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu, Slovenya Fahri Konsolosu Mazhar Zeynep İzmiroğlu, Kosova Fahri Konsolosu Muharrem Toprak, Balkan federasyonları ve dernek başkanları, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan'dan gelen konuklar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"86 YILIN ARDINDAN ANLAM VE DEĞERİNİ HİÇ KAYBETMEDİ"
Törende konuşan Tunç Soyer, festivalin tarihi önemine dikkati çekerek, "Balkan Oyunları Festivali ilk olarak Eylül 1935'de, yani tam 86 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle düzenlenmişti. Mustafa Kemal Atatürk, 1934'de Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya'nın Balkan Antantı'nı imzalamasından hemen sonra bir 'Balkan Oyunları Festivali' yapılması talimatı vermişti. Onun bu talimatının arkasındaki ana fikir, aradan geçen 86 yılın ardından anlam ve değerini hiç kaybetmedi. Balkan Festivali'ni İzmir'de görkemli bir şekilde düzenlememizin iki temel nedeni var. Birincisi, Atamız'dan bize yadigâr bu eşsiz kültür mirasına sahip çıkmak. İkincisi ise yine ondan aldığımız ilhamla, dünya barışına ses vermek" ifadelerini kullandı. Festivalin sanatın kardeşliğe açılan bir köprüsü olacağını, birleştirici gücü gözler önüne sereceğini söyleyen Soyer, "Festivalimizin Rumeli ve Balkan kökenli İzmirlilerin tüm taleplerini dikkate alarak en kapsamlı şekilde yapılmasını sağladık. Kendi dedemin de Priştine'den gelerek Ege'ye yerleşen Balkan Türklerinden biri olması nedeniyle, bugün çok farklı bir heyecan yaşıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı bu festival, Balkan ve dünya halkları arasında barışı tesis etmek için atılan en evrensel adımlardan biridir. Temelleri 86 yıl önce atılan bu festivale on beş yıl süreyle İzmir'in sahip çıkması ise bir tesadüf değildir. İzmir'in Balkan Festivali, şehrimizin cumhuriyete, barışa ve özgürlüğe sevdalı insanlarının eseridir" ifadelerini kullandı.
"ATA'NIN MİRASINI DEVAM ETTİRECEĞİZ"
İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Tunç Soyer'in katkılarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasını yaşatacaklarını ifade etti. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu ise, "Hiçbir zaman Balkanlar'ın bal ve kan ülkesi, savaş alanı olmasını arzu etmiyoruz. Atamızın bize vasiyeti olan dostluğu ve kardeşliği pekiştirmemiz gerekiyor" dedi. Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu, Soyer'e festivalin anısına plaket verdi. Açılış töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Gündoğdu Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar düzenlenen kortej yürüyüşü, katılımcı ülkelerin halk dansları ekiplerinin birbirinden renkli görüntüleri ile coşkuyu kente yaydı. Korteje Soyer ve festival katılımcıları da eşlik etti. Kortejin ardından Soyer ve eşi Neptün Soyer, Kültürpark Pakistan Pavyonu'nda 'Gönül Köprümüz Balkanlar Fotoğraf Sergisi'nin açılışına katıldı.
3 Ekim'e kadar sürecek festival kapsamında, İzmir'in dört bir yanında etkinlikler düzenlenecek. Gösteriler ve konserlerin yanı sıra bu yıl festivalde defileler, söyleşiler, gastronomi etkinlikleri, sergiler ve film gösterimleri de olacak.
0 Yorumlar
lütfen rencide edici hakaret içeren yorumlar yazmayın bunlar yayınlanmıyacaktır hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir