TÜRKİYE'deki Suriyelilerin de aralarında bulunduğu 500 kişiye, 'Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Bilgilerinin Artırılması Projesi' kapsamında tarım alanında eğitim çalışması başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da ortaklarından biri olduğu proje İzmir'in Kemalpaşa, Torbalı ve Menemen ilçelerinde toplam 75 Suriyeli ile yürütülüyor.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ortaklığı ile yürütülen projenin açılış toplantısı İzmir'deki Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde yapıldı. Toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, UNHCR Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın, FAO yetkilileri ve Suriyeliler katıldı.AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı toplantıda, Türkiye'deki Suriyelilerin burada entegre bir şekilde yaşaması için hükümet olarak ellerinden geleni uzun süredir başarılı şekilde yaptıklarını belirtti. Proje kapsamında İzmir'de 3 ilçede 75 kişinin eğitime başlandığını belirten Çankırı, çalışmanın kadınları da güçlendireceğini söyledi.
Toplantıda konuşan İzmir Tarım ve Orman Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ise; "Özellikle son yıllarda bakanlığımızın tarımsal üretimi arttırma noktasında yoğun çalışmaları var. Biz bu çalışmaları yaparken öncelikle kendi çiftçilerimize dünyadaki teknikleri öğretmeyi ve o teknikleri uygulamayı planladık. Şuanda ülkemizde üretilen ürünler dünya standartlarında ürünler. Bizlerin kendi çiftçilerimize bu eğitimleri ve imkânları verirken, bu coğrafyada bulunan diğer insanlara da yaptığımız çalışmaları anlatmak gibi bir görevimiz var. Bu vesileyle gerek uluslararası kuruluşların, gerekse de merkez hükümetimizin bizlere sağlamış olduğu imkânlarla bu gönül coğrafyamızda ki insanları tarımla ilgili eğitimlerimize almaya çalışıyoruz" dedi.
İzmir'in tarım ve hayvancılıkta Türkiye ve dünya genelinde üst düzey teknoloji kullandığını da sözlerine ekleyen Erdurmuş, "Sadece İzmir çiftçisine değil aynı zamanda 81 ilimizdeki tüm çiftçilerimize örnek olacak projelerle, tarım ve hayvancılığı kalkındırma hedefimiz var. Bundan sonraki süreçte de başta sayın vekilimiz Ceyda hanımın desteğiyle Türkiye genelinde kadın çiftçilerimize yönelik başarılı projelerimiz olacak" diye konuştu.
UNHCR Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın da mültecilerin himayesi, 3. ülkeye yerleştirilmesi, eğitim hakkı gibi konularda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Türkiye'de mültecilerin çalışma hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Taşkın, şöyle devam etti:
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın ise projede 500 kişilik bir eğitim planlaması yapıldığını aktardı. Türkiye'deki Suriyelilerin düzenli gelirinin olmasını hedeflediklerini dile getiren Akın, "3 aylık bir eğitim sürecimiz var bu süreçte bizimle iş birliği yapan başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere diğer tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Çünkü özel sahalarını kendi iş alanlarını bizim için açıyorlar. 3 ay boyunca siz kursiyerlerin bu eğitimleri almasında, sahada çalışmasında birebir destek vermiş oluyorlar. Proje bittiğinde de sizler mesleki beceri kazanmış olacağınız için onlarda ihtiyacı olan kalifiye elemanı sağlamış olacaklar" diye konuştu."Bu tüm dünyada benzeri görülmemiş bir hak. Biz de devletimize bu konuda teşekkürü bir borç biliriz. Çalışma hakkıyla ilgili çeşitli programlar yürütülmekte. Bizim yaptığımız sizlere eşit fırsat verilmesi için çeşitli çalışmalarda bulunmak. Biliyoruz ki gerekli destek ve fırsata sahip herkes toplumun sosyoekonomik olarak bir bireyi haline gelebilir. Ana amacımız sizlerin kendi kendinize yetmeniz, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmanız. Geçen yılın verimli sonuçları göz önüne alındığına bu yıl da bu projeye destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz."
Projede İzmir'in yanı sıra Gaziantep, Mardin, Mersin, Adana, Şanlıurfa'nın da bulunduğunu sözlerine ekleyen Akın, "Bu illerde 500 kişi eğitim alıyor. Geçen sene eğitim alan kişilerin yüzde 20'si iş buldu. Yüzde olarak az görünse de bu oran büyük bir başarı. Çünkü Suriyeli vatandaşlar Türkiye'ye geldiğinden beri çok eğitim düzenlendi ve iş bulma oranı yüzde 2'lerde kaldı. Bu durum bize gösteriyor ki tarım doğru alan yani biz doğru bir iş yapıyoruz. İlerleyen yıllarda istihdamdaki bu sayı çok daha artacaktır" diye konuştu.
Nitelikli iş gücünün artırılması hedeflenen proje kapsamında aralarında Suriyelilerin de bulunduğu 500 kişiye tarımla ilgili konularda teknik ve mesleki eğitim verilecek. Üç aylık eğitim programı teorik, uygulamalı ve işbaşı eğitimlerini içerecek. Ayrıca kursiyerler için istihdam fuarları düzenlenecek.
0 Yorumlar
lütfen rencide edici hakaret içeren yorumlar yazmayın bunlar yayınlanmıyacaktır hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir