Hükümet kurulması için gereken süre doluyor

Hükümetin kurulması için Anayasa'daki 45 günlük süre bugün doluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki süreçte seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.

ANKARA
Hükümetin kurulması için Anayasa'daki 45 günlük süre bugün doluyor. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 63. Hükümeti kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi.
Davutoğlu, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı ve sürenin dolmasına 5 gün kala görevi Erdoğan'a iade etti. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevini, bir sonraki en çok oyu alan partinin genel başkanına verip vermeyeceği tartışması gündeme geldi. Ancak Erdoğan herhangi bir görevlendirmede bulunmadı. 
Hükümet kurulması için Anayasa gereği zorunlu olan 45 günlük süre bugün sona erecek.
Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.
Anayasa'nın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdikten sonra durum, Bakanlar Kurulu'nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak. 
YSK'dan "seçim süresini kısaltma yetkisi" kararı
Seçimin yenilenmesi kararının alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçimyapılması gerekiyor ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu süreyi 60 günde tamamlamayı planlıyor. 
"Geçici Bakanlar Kurulu" oluşumu 
Geçici Bakanlar Kurulu, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi koşullarında oluşturuluyor.
Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirme yapıyor.
Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.
Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM başkanı tespit ederek başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor. 
Yenileme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor.
Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.
Muhabir: Aylin Sırıklı

Yorum Gönder

0 Yorumlar