YGS sonuçları açıklandı. Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.
ANKARA
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2015-YGS) sonuçları açıklandı.
Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek. 2015-YGS Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacak. Adaylar, kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek.
ÖSYM'den açıklama
ÖSYM Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Her cevap kağıdı optik okuyucularda iki kere okunmuş ve kontrol edilmiştir. Adaylarımız, toplam 171 sınav merkezinde, 7 bin 31 sınav binasında, 109 bin 393 sınav salonunda, 314 bin 816 sınav görevlisinin nezaretinde 160 dakika boyunca bilgilerini cevap kağıtlarına işaretlemişlerdir" ifadesi kullanıldı.
Sınav sürecinin performansını artırmak üzere ÖSYM tarafından son 4 yılda geliştirilen sistem ve yöntemlerin eksiksiz ve sorunsuz uygulandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sınav merkezlerinde oluşturulan Sınav Koordinasyon Kurulları tüm ilgili kurum ve kuruluşların büyük bir uyum içerisinde çalışmasını sağlamış, bu da sınav güvenliği ve konforuna önemli bir katkı üretmiştir. Adaylarımızın sınav kuralları hakkında bilgilendirilmesi çalışmaları meyvesini vermiş ve adaylarımız ÖSYM sınav uygulama ilkeleriyle büyük bir uyum içerisinde olmuşlardır. Adayların sınav başvurularını zamanında yapmış olmaları sınav sürecinde gecikmelerin önüne geçmiştir."
"Sınav evrakları her adımda izlendi"
Açıklamada, ÖSYM'nin oluşturduğu sınav koordinasyonunda görevli akademisyen ve öğretmenlerin sınav günü, görevlerini yerine getirme konusunda özverili olmalarının ve sınavın kurallara uygun yürütülmesine büyük destek vermelerinin sürece önemli katkı sağladığı vurgulandı.
Merkezde, sınav evrakının basım evinden alınarak sınav merkezlerine gönderildiği andan, tekrar ÖSYM'ye dönüşüne kadar her adımın izlendiği ve sınav günü sınav binaları ve salonlarında oluşan sorunlara anında çözümlerin üretildiği bildirilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Sınav salonlarının büyük bir kısmının kamera ile izlenmesi nedeniyle sınavın yürütülmesi büyük bir titizlikle sağlanmış ve kayıtlar tutulmuştur. Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte bazı kötü niyetli çevrelerce sınavın güvenliği hakkında yaratılmak istenen spekülasyonlar boşa çıkmıştır. ÖSYM'nin tüm birimlerinde oluşturulmuş olan takım ruhu sonuçların çok kısa bir süre içerisinde açıklanması ile bir kez daha kendisini göstermiştir."
Açıklamada, sürecin hızlı yürütülmesine destek veren ÖSYM çalışanlarına, Sınav Koordinasyon Kurulu Başkanları, rektörleri ve diğer üyelerine, sınav koordinatörlerine, ÖSYM temsilcilerine, engelli temsilcilerine, bina sınav sorumlularına, bina yöneticilerine, salon başkanı ve gözetmenlere, engelli salon görevlilerine, nakil ve koruma görevlilerine, kolluk kuvvetlerine ve bu süreçte işbirliği içinde olan tüm kamu kurumlarına desteklerinden dolayı teşekkür edildi.
"Sonuç belgeleri basılmayacak"
Yargının sınavda sorulmuş sorulara erişim konusunda verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulamaya yönelik ÖSYM Yönetim Kurulunca alınan karar gereği, 2015-YGS'de sorulan soruların alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20'sinin sınav tamamlandıktan hemen sonra hiçbir telif bedeli talep edilmeden, ÖSYM'nin internet sitesinden kamuoyunun ve ilgililerin erişimine açıldığı anımsatıldı.
Sorular adayların erişimine açıldı
Ayrıca bilgi edinme amaçlı olarak, 2015-YGS'de ve 2014-YGS'de sorulan soruların tamamının, sınava giren adayların cevap kağıdı görüntüleri ve cevap anahtarlarıyla, sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ve 10 gün süreyle, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle erişime açılacağı bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Yüzde 80 oranındaki bu kısma ait telif hakları, bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacaktır. Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacaktır. Adaylar, soru kitapçıkları, cevap kağıtları ve cevap anahtarlarına, ÖSYM'nin 'https://ais.osym.gov.tr' internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebileceklerdir."
YGS'ye 1 milyon 987 bin aday girdi
ÖSYM istatistiklerine göre, ÖSYS başvuran 2 milyon 126 bin 684 adayın 79 bin 969'u sınavsız geçişe başvurdu. Adayların 1 milyon 987 bin 488’i sınava girerken, bunların 1 milyon 986 bin 995'inin sınavı geçerli sayıldı.
Sınava giren adayların yüzde 89,55'i 140 ve üzeri, 68,89'u 180 ve üzerinde puan aldı. Bu adayların yüzde 46,4'ünü kızlar, yüzde 53,96'sını erkekler oluşturdu.
Adayların yüzde 44,12'sini lise son sınıf öğrencileri, yüzde 28,19'unu lise mezunları, 18,87'sini üniversite öğrencileri, 6,95'ini üniversite mezunları, 1,87'sini yüksek öğrenimden kaydı silinenler oluşturdu.
YGS’den 180 ve üzeri puan alanlar, Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmeye hak kazandı. LYS başvuruları, 8-21 Nisan'da yapılacak.
Muhabir: Yıldız Aktaş - Selma Kasap - İlkay Güder
0 Yorumlar
lütfen rencide edici hakaret içeren yorumlar yazmayın bunlar yayınlanmıyacaktır hukuki sorumluluk yorum sahibine aittir