Vali Toprak'tan Damlacık turu

İZMİR Valisi Mustafa Toprak, Konak'taki Damlacık semtinde restorasyon çalışmaları biten Damlacık Camisi'nde ve çevresindeki mahalle ile sokaklarda incelemelerde bulundu.


İncelemeler sırasında İzmir Valisi Mustafa Toprak'a, Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ve restorasyon çalışmalarını gerçekleştiren yetkililer eşlik etti. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte ulaşılan kaynaklara göre 18 yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilen, Kılcı Mescidi olarak da anılan Damlacık Camisi'nin, aynı dönemde yaşayan Kılcızade ailesi tarafından yaptırıldığı ya da onarıldığının düşünüldüğü belirtildi.

Damlacık sokaklarında ve Damlacık Camisi'nde incelemelerde bulunan Vali Toprak, "Çevrede yapmış olduğumuz incelemede gördük ki Damlacık Camisi'nde de tünel inşaatı bittikten sonra hızlı bir onarım yapılmış. Özgün dokular sağlamlaştırılıp koruma altına alınmıştır. Yapı ilk yapıldığı dönemdeki mimari zenginliğine kavuşmuştur. Yapının ana çatısı komple elden geçirilip güçlendirilmiştir. Dış beden duvarları güçlendirilmiş ve özgün malzeme ile tekrar sıvanmıştır. Yapının tüm ahşap doğrama ve döşemeleri onarılmış, gerekli yerler de yenilenmiştir.
Yapıda tüm korumacılık ilkeleri dikkate alınarak konusunda uzman ekipler tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. İstiyoruz ki tüm bu eserlerle birlikte KonakKoruma Bölgesi ve içerisindeki tüm tarihi dönemlere ait bütün eserler iyi bir şekilde ayağa kaldırılabilsin. Gerek özel kişilerin mülkiyetinde olanlar, gerekse kamumülkiyetinde olanlar, sahipleri ve sorumluları tarafından hızlı ve restorasyonla onarımı yapılmış bir şekilde tarihten aldığımız bu eserleri geleceğe ulaştırabilelim.
Bu çalışmalar yapılırken de turizm altyapısı oluşturalım, vatandaşlarımızın ve turistik amaçlı gelen insanlarında gezip görmesine fırsat verebilelim. İnşallah bundan sonraki çalışmalar da bu şekilde daha da yoğunlaşmış olacaktır" dedi.


Vali Toprak, Damlacık'takı sokaklarındaki gezi ve incelemeleri sırasında vatandaşlarla görüştü, hatıra fotoğrafı çektirdi, onların sorunlarını dinleyerek istek ve temennilerini aldı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar